Süper Zekalı Mühendislere, Yapay Zekalı Asistanlar Çağına Doğru…
Bir dijital dönüşüm hikayesi daha
Bugünlerin en popüler konusu olan yapay zeka (YZ), biz otomotivcilerin de gündemine isteyerek ve beğenerek hızla girmiş durumda ve öyle görünüyor ki hep gündemimizde olacak. Yapay zeka, en genel anlamıyla; bilgisayar sistemlerinin -büyük, küçük, yalın ve sofistike- her türlü verinin analizi ve öğrenme yeteneklerini kullanarak karmaşık görevleri yerine getirebilmesini sağlayan teknoloji yazılımları ve akıllı cihazlar olarak karşımız çıkmakta.
YZ, otomotiv sektöründe hemen her süreçte kullanılacak ve daha akıllı, güvenli ve verimli araçlar geliştirilmesine ve üretilmesine olanak tanıyacaktır.


Yapay Zekanın Temel Özellikleri
YZ, bilgisayarların tasarımcı, üretimci ve kullanıcı deneyimlerinden yararlanarak, benzeri düşünme yetenekleri geliştirmesini sağlayan, büyük miktarda veriyi analiz edebilen, görüntüleri tanıyan, işleyebilen, kaydeden, kararlar alarak belirli görevleri yerine getirebilen bir yeteneğe sahip olmaktadırlar.
Örneğin -bugünkü seviyede bile- otonom araç ya da ADAS sitemleri, YZ algoritmalarını kullanarak çevresini algılayabilmekte, hızlı kararlar alabilmekte ve güvenli bir şekilde sürüş sağlamaya yardımcı olmaktadır.
Pazar Araştırması ve Müşteri Deneyimi
Otomotiv ve benzer sektörlerde çok geniş kulanım alanı bulacağını görmekte olduğumuz YZ, daha sürecin başında (yeni ürünler geliştirirken) pazar araştırması ve müşteri deneyimleri konusunda bizlere çok yardım sağlayabilecek. Çevrimiçi platformlarda ve sosyal medya üzerindeki milyonlarca veriyi analiz ederek; pazar trendlerini belirleyebilecek, hedef kitlenin tercihlerini, davranışlarını ve ihtiyaçlarını anlamanıza yardımcı olabilecektir.
Müşteri veri ve deneyimlerini yakalayıp, müşteri segmentasyonu oluşturmaya yardımcı olabilecek, böylelikle ürün planlama ve pazarlama stratejilerinizi belirlerken daha etkili kararlar almanıza yardımcı olacaktır.
Operasyonel Süreçler ve Müşteri İlişkileri
Gelecekteki talep ve trendleri tahmin etmek için kullanılabilecek, stok yönetimi ve üretim planlaması gibi operasyonel süreçleri optimize etmek daha kolay olacaktır. Müşteri davranışlarına dayanarak kişiselleştirilmiş ürün önerileri sunabilecek, müşteri geribildirimlerini analiz ederek duygusal tepkileri belirleyebilecek, böylelikle müşteri beklentileri daha doğru tahmin edilebilerek, pazara doğru ürünler sunularak müşteri memnuniyeti ve bağlılığı konusunda en önemli aracımız olacaktır.
Tasarım ve Mühendislik Süreçleri
Otomotiv ürün ve bileşenlerinin tasarımı ve mühendisliğinde de YZ tüm süreci optimize etmemize yardımcı olacaktır. Taslak tasarım, konsept oluşturma, analiz ve simülasyonlar yaparak hemen hemen tüm detay tasarımları, çizimleri ve her türlü teknik şartnameleri ile üretim proses verilerinin hazırlanmasında baş asistanımız olacaktır.
Üretim ve Bakım Süreçleri
Üretim süreçlerin planlama ve yürütülmesinde; proses planlama, fabrika yerleşimleri, makine, ekipman ve teçhizat seçimleri; üretim hattında verimliliği artırmak, hata tespitini iyileştirmek ve üretim sürecini optimize etmek için kullanılmaya başlanmış durumdadır. Böylelikle, üretim tesislerinde olduğu gibi ürettiğimiz araçların bakım ihtiyaçlarını tahmin edebilir, arıza tespitini iyileştirebilir ve servis süreçlerini optimize edebilir olacağız.
Geleceğe Bakış
Uzun yıllara dayanan tecrübe ve bilgi birikimime istinaden özellikle tasarım ve ürün geliştirme süreçlerinde biraz daha detaya inerek, bu yeni dünyada daha ne kadar dijital ve hızlı olabileceğimize yakından bakmak isterim.
Yukarıda da bahsettiğim gibi yeni ürün tasarımında veya mevcut ürünlerin – müşteri ve kullanıcı deneyimleri doğrultusunda- iyileştirilmesi süreçleri daha fazla dijital hale gelecek, YZ yazılım ve robotların yardımıyla daha fazla girdiler kullanılarak daha optimal ürünler ortaya konabilecektir.
Yeni Nesil Tasarım Sistemleri
Tasarım taslakları hızla oluşturmamıza yardımcı olurken, analiz ve simülasyonları neredeyse tam otomatik yaparak, bu sürece lazım olacak sentetik veri üretimini, gerçek dünya verilerine dayanarak üretebilecek. Tasarım sürecinde daha fazla veriye erişim sağlayarak, tasarımcı mühendislerin yaratıcılığını destekleyecek, daha inovatif tasarımlar ortaya çıkmasına, daha hafif ve dayanıklı malzemelerin keşfedilmesine yardımcı olup, alternatif tasarım ve kullanım senaryolarını denememize ve daha doğru ürünler ortaya koymamıza destek olacaktır.
Yeni nesil CAD/CAM/CAx sistemleri ve gerçek manada PLM platformlarının YZ algoritmaları ile donatılmış olması, otomatik tasarım süreçleri oluşturmamıza, tasarım ister ve parametrelerine dayanarak otomatik olarak yeni tasarım önerileri üretebilmemize imkanlar sağlamaya başladı bile… Bu aşamada uzman sistemler parça mukavemetini maksimize ederken, ağırlığının ve malzeme miktarının minimize edilebildiği tasarımları sunmaya başlamış durumdalar.
Sonuç
Bu tür tasarım sistemleri daha kullanıcı dostu bir arayüze sahiptir, böylece mühendisler yapay zeka asistanları tarafından üretilen tasarım önerilerini inceleyebilir, değerlendirebilir ve gerektiğinde düzeltebilerek daha fazla yaratıcı görevler üstlenmeye zaman ayırıyor olacak. Zira YZ tasarım sistemleri, geri bildirim döngüsü içinde çalışarak sürekli olarak kendilerini iyileştirirler. Kullanıcı geri bildirimleri ve gerçek dünya performans verileri, sistemlerin daha doğru ve etkili tasarım önerileri üretmesine yardımcı olur.
Dijital dünyanın en büyük eserlerinden olan yapay zekalı sistemler, otomotiv sektöründe tasarım sürecini hızlandırmak, maliyetleri düşürmek ve daha yenilikçi çözümler üretmek için kullanılabilir olurken, bizler de daha verimli ve güvenli araçlar geliştirilebiliyor olacağız.
Saffet Çakmak
Sürdürülebilirlik GönüllüsüDaha Fazla
Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Süper Zekalı Mühendislere, Yapay Zekalı Asistanlar Çağına Doğru…
Süper Zekalı Mühendislere, Yapay Zekalı Asistanlar Çağına Doğru…Bir dijital dönüşüm…
Yeni Nesil Ticari Araçlara Dönüşümde Türkiye’ye Düşen Yeni Roller
Yeni Nesil Ticari Araçlara Dönüşümde Türkiye’ye Düşen Yeni Roller Ülkemiz…